Taitoharjoitukset ja valmennus

 

Taitoharjoitukset

Valmennusjaosto järjestää viikoittaisia taitoharjoituksia, jotka ovat avoimia kaikille seuran jäsenille vauhdista ja taidosta riippumatta. Harjoitukset on suunniteltu yli 15-vuotiaan kilpasuunnistajan taidollista ja/tai fyysistä kehittymistä tukeviksi. Myös nuoremmat kuin 15-vuotiaat seuran jäsenet voivat osallistua, mutta suunnistusharjoituksissa aikuisen ohjaajan mukana olo saattaa olla tarpeen. Yläikärajaa ei ole ja harjoituksia on mahdollista lyhentää ja keventää omalle kunnolle ja taidoille sopiviksi.

Kesän harjoitukset ovat suunnistusta ja niissä on tuleviin kilpailuihin valmistavia teemoja, kuten valmistautuminen viestiin yhteislähtöharjoituksella tai keskimatkaan rastinottoharjoituksella. Lisäksi harjoituksissa kehitetään suunnistustaitoa muun muassa käyräkartalla, poluttomalla kartalla ja väyläratoja suunnistamalla.

Talven harjoituskaudella järjestämme mäkitreenejä Vanuvuorella, yhteisiä juoksuharjoituksia Kuopio-hallissa ja kuntosaliharjoituksia Kuntolaaksossa (huom. hallissa ja kuntosalilla on erillinen käyntimaksu). Lisäksi talvella järjestämme korttelisuunnistuksia, joissa lumitilanteen sallimissa rajoissa juostaan kartan kanssa suunnistusteknisesti helppo, mutta kovavauhtinen treeni kaduilla ja/tai poluilla.

Taitoharjoituksiin ilmoittaudutaan SuomiSportissa, josta myös löytyy tarkemmat tiedot harjoituksista ja niiden teemoista.

Ohje harjoituksiin ilmoittautumiseen:

Liity KuoSun harjoitukset-ryhmään SuomiSportissa tästä linkistä.

Jos sinulla ei vielä ole SuomiSport-tunnusta, katso ohjeet tunnuksen luomiseen täältä.

Suosittelemme lataamaan puhelimeen SuomiSport-sovelluksen, koska sillä on kaikista helpointa ilmoittautua harjoituksiin.

Tulevista harjoituksista on tapahtumat Kuosun harjoitukset-ryhmässä. Tapahtumakuvauksesta käy ilmi aika, paikka, ohjaaja, harjoituksen teema ja yleiset ohjeet. Ilmoittaudu karttaharjoituksiin viimeistään 5 päivää aiemmin, jotta osaamme varata sopivan määrän karttoja! Mikäli kartan kanssa tehtävään harjoitukseen on ilmoittautunut alle 5 osallistujaa 5 päivää ennen harjoitusta, ohjattu yhteisharjoitus perutaan. Ilmoittautuneet voivat tällöin pyytää kartan sähköpostilla ohjaajalta ja käydä omatoimisesti kiertämässä radan.

Myös seuran ulkopuoliset suunnistajat voivat osallistua harjoituksiin. Ulkopuolistenkin tulee ilmoittautua SuomiSportissa KuoSun harjoitukset-ryhmässä. Ryhmä on avoin kaikille riippumatta seuran jäsenyydestä. Kartalla tehtävistä harjoituksista muiden kuin seuran jäsenten tulee makssa 5 € maksu per kartta. Maksut suoritetaan mieluiten MobilePaylla, numero 53145. Mikäli käyt harjoituksissa monta kertaa kaudessa, useita karttamaksuja voi maksaa kerralla myös KuoSun tilille.

Ota mahdollisissa ilmoittautumisen ongelmatilanteissa yhteyttä Emilia Uurasjärveen: emilia.uurasjarvi@gmail.com

Valmennusryhmät

Valmennuksen tavoitteena on kehittää kaikkia suunnistuksen osa-alueita: suunnistustaitoja, fyysistä kuntoa ja suorituksenhallintaa. Valmennukseen voi osallistua omien tavoitteiden mukaisesti, tähtäsi sitten aivan maailman huipulle asti tai Savo-Karjalan aluemestariksi. Fysiikka- ja taitoharjoittelun lisäksi otamme huomioon ravinnon, levon ja henkisen harjoittelun merkityksen urheilijan elämässä.

Kuopion seutu ja Kuopion Suunnistajat on erinomainen harjoitteluympäristö tavoitteelliselle suunnistajalle, sillä MM2025-kisojen ansiosta meillä on runsaasti huippulaadukkaita ja ajantasaisia suunnistuskarttoja. Kuopion ja lähiseudun maastot tarjoavat sekä taidollisia että fyysisiä haasteita.

Tavoitteellisesti harjoittelevat urheilijat jaetaan Talentti-, Edustus- ja Aikuisten valmennusryhmiin.

Talenttiryhmä

on avoin kaikille päämäärätietoisesti H/D13-21 sarjoissa suunnistaville, taidollista ja fyysistä nostetta uralleen hakeville suunnistajille. Talentit ovat matkalla kohti edustustehtäviä. 

Edustusryhmä

on tarkoitettu SM R1-sarjoissa (H/D15-21) kilpaileville tavoitteellisesti harjoitteleville suunnistajille. Henkilökohtaisen kehittymisen lisäksi panostamme suurviesteissä menestymiseen. Edustusryhmälle järjestetään säännöllisesti leirejä mm. Jukolan ja SM-kisojen tyyppimaastoissa.

Kuopion alueen urheiluakatemia tarjoaa laadukkaan ympäristön urheilun ja opiskelun yhdistämiseen lukiolaisille, ammattikoululaisille sekä ammattikorkean ja yliopiston opiskelijoille. 

Aikuisten ryhmä

on H/D35+ -sarjoissa kilpailevien ja aikuisten harrastajien rento porukka. Taitoharjoitukset tarjoavat kokeneemmillekin mahdollisuuden kehittää itseään suunnistajana. Myös aloittelevat harrastajat ovat tervetulleita mukaan oppimaan suunnistuksen taitoja.

Tervetuloa mukaan!

Treenipaketit MM-kisoihin – Training for WOC2025

Kuopion Suunnistajien suunnittelemilla vaativilla taitotreeneillä pääset ensimmäisenä tutustumaan vuoden 2025 MM-kisojen maastotyyppeihin. Treenit ovat talvitauolla, mutta palaamme asiaan keväällä 2023. Lisätieto harjoituksista WOC2025-sivuilta. 

Orienteering exercises at model terrains for WOC2025 will be available again in spring 2023. More information at WOC2025 web page. 

Kartat

Kuopion alueelta löytyy runsaasti laadukkaita ajantasaisia suunnistuskarttoja. Valikoima laajenee koko ajan, sillä uusia alueita kartoitetaan MM2025-kisoja varten ja vanhoja karttoja päivitetään. MM-kisojen jälkeen laadukkaita karttoja käytetään harjoituksissa ja kuntosuunnistuksessa.

Karttoihin liittyviä kysymyksissä ota yhteyttä Vesa Tiihoseen (vesajukka.tiihonen@gmail.com)