Lihaskuntoharjoituksia nuorille suunnistajille

Videoiden tekijät: Fysioterapeuttiopiskelijat Jenni Pentti ja Kaisa Syrjäniemi, Savonia-ammattikorkeakoulu. Videot ovat osa opinnäytetyötä

Osa 1: Alkuvaiheen harjoitteet

Tämä video sisältää lihasvoimaharjoitteita 15-20-vuotiaille suunnistajille alaraajavammojen ennaltaehkäisyyn. Videoon on koottu alkuvaiheen hieman helpompia harjoitteita.

Voit tehdä ensimmäiset 6-8 viikkoa tämän videon harjoitteita ja siirtyä sen jälkeen toisen videon haastavampiin liikkeisiin. Voit myös aina palata tämän videon harjoitteisiin, jos sinulla on pidempi tauko harjoittelusta.

Treeni on pääosin kehonpainolla toteutettava, mutta voit halutessasi käyttää vastuksena kuminauhaa tai lisäpainoja. Harjoitteet on tarkoitus tehdä kiertoharjoittelutyylisesti osio kerrallaan. Jokaisen osion kierroksen jälkeen pidä 2-3 minuutin tauko.

Lihasvoimaharjoittelua on hyvä tehdä 2-3 kertaa viikossa, jotta se lisää lihasvoimaa ja ennaltaehkäisee vammoja.

 

Osa 2: Toisen vaiheen harjoitteet

Tämä video sisältää lihasvoimaharjoitteita 15-20-vuotiaille suunnistajille alaraajavammojen ennaltaehkäisyyn. Videoon on koottu hieman haastavampia harjoitteita kuin ensimmäisen vaiheen harjoitteiden videossa. Voit siirtyä tekemään tämän videon harjoitteita, kun olet tehnyt ensimmäisen vaiheen harjoitteita noin 6-8 viikon ajan.

Treeni on pääosin kehonpainolla toteutettava, mutta voit halutessasi käyttää vastuksena kuminauhaa ja lisäpainoja oman lähtötasosi mukaisesti. Harjoitteet on tarkoitus tehdä kiertoharjoittelutyylisesti osio kerrallaan. Pidä jokaisen osion kierroksen jälkeen 2-3 minuutin tauko.

Lihasvoimaharjoittelua on hyvä tehdä 2-3 kertaa viikossa, jotta se lisää lihasvoimaa ja ennaltaehkäisee vammoja.