Tervaruukki

Kuopion Suunnistajien perinteikäs Tervaruukin ulkoilumaja sijaitsee Neulaniemessä vain muutaman kilometrin päässä Kuopion torista. Tervaruukin ulkoilumaja palvelee hiihtäjiä ja ulkoilijoita talvisin latukahvilana. Kesäisin Tervaruukkia rantasaunoineen vuokrataan pienimuotoisiin perhe- ja yritysjuhliin. Tiedustelut: info (a) kuopionsuunnistajat.fi. 

 

Latukahvila talvella 2024

Avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin

  • klo 10-14 (13.1.-11.2.2024)
  • klo 10-16 (17.2.- hiihtokauden loppuun saakka)

Latukahvila ei ole auki, mikäli pakkanen laskee -16 asteeseen tai sen alle, tai mikäli sataa vettä. Postaamme Kuopion Suunnistajien Facebook- ja Instagram-sivuille joka lauantai ja sunnuntaiaamu päivityksen latukahvilan aukiolosta. Tervetuloa hiihtämään ja ulkoilemaan Neulaniemeen! 

Latukahvilassa maksuvälineiksi käyvät MobilePay (86403), korttimaksut (myös lähimaksut) ja käteinen. Suosimme kahta ensimmäistä.

Saapuminen Tervaruukille ja Tervaruukin reitit 

Tervaruukille pääse talvisin parhaiten hiihtämällä tai lumikenkäillen. Kesäaikaan Tervaruukille pääsee polkuja ja ulkoilureittejä pitkin kävellen, juosten tai pyöräillen sekä järveä pitkin vaikkapa melomalla. Autolla Tervaruukille ei pääse. Pihaan tuo yksityistie, jonka käyttö on estetty puomilla. 

 

Hiihtäen

Parhaiten Tervaruukin laduille pääsee Neulamäestä, Viinaniemestä Savilahden rannalta (parkkipaikka tien varressa) tai Kolmisopen lammen rannalta (parkkipaikka Puuilon pihassa). Jäälatu tuo Neulaniemeen myös Haminalahdesta ja Niuvan rannasta. Ajantaisaiset latutiedot löydät Kuopion kaupungin latukartasta. Katso lisätietoja lähtöpaikoista alla olevista painikkeista. Alla on myös tietoja Tervaruukin hiihtolenkeistä ja täydennämme niitä vielä.

Ajantasaiset latutiedot ja latuverkoston kartta.

Parkkipaikka on tien varressa oikealla järven puolella. Latu lähtee parkkipaikalta ja pienen matkan päästä löydät opastuskyltit.

Jätä auto Puuilon parkkiin. Kävele Pilpantietä moottoritien ja Kolmisopen tien ali. Latu lähtee heti siltojen jälkeen oikealta.

Niuvan rannasta lähtee jäälatu kohti Neulaniemeä. Tervaruukille pääset metsän läpi tai niemen kiertävää jäälatua pitkin. 

Haminalahden rannasta ei löydy hyvin parkkikapikkoja, mutta myös sieltä pääsee hiihtäen Tervaruukille. 

Kävellen talvella

Tervaruukille pääsee talvellä kävellen Pöyrynlahdesta yksityistietä pitkin. Pöyrynlahden venepaikalla on joitakin pysäköintipaikkoja autoille. Matkaa Tervaruukille tulee tietä pitkin n. 2 km. Mikäli saavut Tervaruukille tätä reittiä pitkin, muistathan, että tien varrella olevat talot ja huvilat ovat yksityisaluetta, joissa liikkuminen on kielletty.

Latukahvilan tuotteet ja hinnasto

 

Tervaruukin historiaa

Tervaruukki – kansanhiihtokohde jo 1930-luvulta alkaen

 Kuopion kaupunki on omistanut maapohjan Tervaruukilla vuodesta 1866 lähtien. Vanhat rakennukset omistivat alkuaan Viktor ja Edla Halonen.

  • Viktor Halonen asui Tervaruukilla vuoteen 1936 saakka
  • Edla Halonen asui Tervaruukilla vuoteen 1950 saakka
  • Halosten ottotytär Aino Karvonen asui Tervaruukilla vuoteen 1960 saakka

Vuonna 1946 Tervaruukin omistajaksi tuli Ludwig Isotalo. Isotalo lahjoitti rakennukset sodan jälkeen Savon Sotasokeille.

Metsähallitus osti vuorostaan rakennukset vuonna 1949. Asuinrakennus peruskorjattiin tuolloin perusteellisesti ja taloon rakennettiin samalla avokuisti. Tervaruukin sauna rakennettiin 1953. Yhdistys käytti majaa jäsenistön hiihto- ja perheretkeilykohteena sekä metsätaitokilpailujen pitopaikkana. Ulkoilumajan käyttö oli runsasta 1950-luvlla. Käyttö kuitenkin väheni 1960-luvulla mm. tien puuttumisen vuoksi.

Kuopion kaupunki osti rakennukset 1967. Siitä lähtien Tervaruukin ulkoilumaja on palvellut Neulaniemessä hiihtäviä. Kuopiolaisten suosima hiihtolatu kulkee majan ohitse. Kuopion Suunnistajat on vastannut pääasiassa latukahvilan ylläpidosta siitä lähtien.

Kuopion Suunnistajat osti rakennukset kaupungilta 2009. 3150 neliön tontti on vuorattu 25 vuodeksi. Sopimus sisältää velvoitteen pitää majaa auki hiihtokaudella viikonloppuisin.