Ratamestarien lausunto – Jynkänvuori Challange 2020

Jynkänvuori on toiminut SM-kisojen näyttämönä vuosina 1979 ja 1998. Ajan hammas ei ole kuluttanut Jynkänvuoren rinteitä loivemmaksi, vaikka asutus on vuosien saatossa levittäytynyt metsäalueen ympärille. Jynkänvuoren ulkoilualue on nykyään eteläisen Kuopion tärkein virkistysalue, joka palvelee alueen asukkaita monipuolisesti ympäri vuoden. 

Kisamaastoa leimaavia piirteitä ovat suuret korkeuserot, vaativat rinteet sekä runsas polkuverkosto. Ratojen suunnittelussa on pyritty yhdistämään maaston ominaisuudet sekä keskimatkan vaatimukset radoiksi, joissa osallistujia koetellaan fyysisesti ja taidollisesti K-pisteeltä aina maaliviivalle asti. Lasten ja ikäihmisten radoissa on huomioitu sarjojen vaatimustasot sekä maaston kulkukelpoisuus. Maastopohja on keskiraskas, mutta uraverkoston ansiosta vauhtia pystyy pitämään yllä kohtalaisesti. 

Jarmo Tonder on tehnyt kisamaastosta tarkan ja jämäkän kartan, joka antaa hyvän ennakkokuvan eri maastonosista. Tasalaatuinen kartta on helpottanut ratamestareiden työtä, sillä työpöydän ääressä suunniteltuja rastipisteitä ei tarvinnut maastokäynneillä muuttaa kartasta johtuvista seikoista. Runsas uraverkosto on kuvattu onnistuneesti, joten jokainen pystyy tekemään itselleen parhaat reitinvalinnat kartan perusteella oikein. Ikäsarjojen mittakaavaa 1:7500 helpottaa kartanlukua pienipiirteisimmillä alueilla.

On ollut mukava päästä suunnittelmaan hienoon maastoon sellaiset radat, joita itsekin olisi mukava juosta. Jynkänvuori ei tule päästämään ketään syleilystään helpolla, mutta viimeistään viimeisen rastin jälkeen jokainen pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta. Tsemppiä kisaan!

 Ratamestarit

Hannu Airila

Jere Pajunen

Päivi Leppävuori