Kilpailuohjeet – QP Resort Games 31.7.2021

Päivitetty 30.7.2021 klo 18:30. Lisätty mm. huomautus maastosta löytyneistä rautavaijereista, muistutus kiellosta seurata kilpailua suoratoistopalveluista ja tarkennuksia virustartuntojen ehkäisyohjeisiin.

Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kilpailukeskuksessa. Tarkistathan ohjeet mahdollisten päivitysten varalta juuri ennen kilpailua.

Erityisohjeet virustartuntojen ehkäisemiseksi ovat tekstin lopussa. Tutustuthan niihin huolella ennen kisakeskukseen saapumista.

Toimihenkilöt

Kilpailunjohtaja: Ossi Lakkala 040-6535155
Varajohtaja: Antto-Iiro Suhonen 050-4035711
Kilpailunvalvoja: Markku Hyvönen (NurmSe) 044-2708868
Ratamestariryhmän johtaja: Aarne Keurulainen 041-4361199
Ratamestarit: Sakari Hyvönen, Olli Himanen, Marko Lamminsalo, Mikko Karjalainen
Lähtö: Mauno Korhonen
Maali/tulospalvelu: Timo Kokko (timo.kokko (at) kokkens.fi)
Kuntosuunnistus: Markku Kotamäki
Info: Sanna Multala, Laura Netshajev
Turvallisuus: Eino Launonen
Opastus ja pysäköinti: Timo Ruotsalainen
Ensiapu: SPR Kuopion osasto
Viestintä: Mikko Leppävuori (mikko.leppavuori(at)gmail.com)
Tuomarineuvosto: Taisto Kemppainen (pj), Hannu Heiskanen, Kimmo Kettunen
Suunnistusliiga/ISTV: Mikko Reitti

Kilpailusäännöt

Kilpailuissa noudatetaan IOF:n ja SSL:n kilpailusääntöjä sekä järjestäjän antamia ohjeita.

Kilpailijoita muistutetaan, että suunnistuksen lajisääntöjen mukaan kilpailijat eivät saa näyttää kilpailukarttaa ja rataa muille kilpailijoille, valmentajille tai huoltajille. Vastaavien tietojen hankkiminen kilpailusta ISTV:n tai Ruudun tai muiden suoratoistopalvelujen kautta on kaikissa olosuhteissa ehdottomasti kielletty. 

Kilpailuasusteet

Kilpailuasun tulee olla SSL:n sääntöjen mukainen. Piikkareiden käyttö on kiellettyä.

Kilpailukeskus ja pysäköinti

QP Resortin piha-alueella. Osoite: Vehmersalmentie 735, 71130 Kuopio.

Pysäköinnistä matkaa kilpailukeskukseen korkeintaan 500 m. Pysäköintimaksu 5 euroa. Maksu Infoon. Laita saamasi pysäköintilipuke näkyvälle paikalle autoon poistuessasi pysäköintipaikalta.

Opastus pysäköintipaikalle

Opastus pohjoisesta Joensuuntien (9) ja Vehmersalmentien (539) risteyksestä, josta matkaa kilpailukeskukseen 7 km. Opastus alkaa osoitteesta Vehmersalmentie 2, 70940 Kuopio.

Etelästä Vehmersalmen suunnasta pääset kilpailukeskukseen ajamalla kantatie 539 pitkin pohjoista kohti, matka Vehmersalmelta 18 km. Puutossalmen kautta tulevat: huomioikaa lossin aikataulut.

Maasto

Kortejoella kilpailijoita odottaa lähes luonnontilainen metsämaasto, jonka puusto on pääosin vanhaa mänty- ja kuusimetsää. Metsätalouden jälkiä on vähän. Alueilla, joissa niitä on nähtävissä, harvennuksen jäljet ovat painuneet maata vasten. Ne eivät juurikaan hidasta vauhtia. Kilpailualueella ei ole polkuja.

Maaston pohja vaihtelee nopeakulkuisesta sammalmatosta kivisiin jyrkänne- ja kallioalueisiin. Kulkukelpoisuus on suunnistettavan maastonosan mukaan hyvä tai erinomainen.

Näkyvyys vaihtelee. Avarat männikkömäet vaihtuvat nopeasti pienipiirteiseen kallioperän murtumavyöhykkeen alueeseen. Kuusivaltaisella alueella näkyvyyden vaihtelu saattaa yllättää suunnistajan. Ajankohdasta johtuen heinäkasvilllisuus haittaa paikoitellen näkyvyyttä kaikilla radoilla.

Maksimikorkeusero on 40 m. Maasto on suunnistuksellisesti haastavaa.

Maastossa on vanha kivilouhos, jonka reunoilla kulkee teräsvaijeri. Vaijerin ylittäminen louhoksen suuntaan on tehtävä erityistä varovaisuutta noudattaen. Sitä ei ole merkitty karttaan kielletyksi, eikä louhoksen ympärillä ole kielletyn alueen nauhoja (ainoastaan teräsvaijerit). Louhos on merkitty lähdön mallikarttaan.

Toiseksi viimeisten rastien lähituntumasta on löytynyt rautavaijereita, jotka on rajattu maastoon kielletyn alueen nauhalla oheisen kuvan mukaisesti. Alueen koko on 15 m x 15 m eikä se vaikuta loppuaikoihin.

Lasten radoilla H/D8-10 RR, RRS ja H/D12TR maaston luettavuus on helpompaa. Maastossa on polkuja ohjaamassa suunnistusta. Lasten radoilla (TR, RR, RRS) on kaksi pakollista puron ylitystä. Kulkukelpoisuus on hyvä.

Alueen ainoa kielletty alue sijaitsee viimeisen rastin tuntumassa. Se on merkitty karttaan kielletyn alueen symbolilla ja maastoon kielletyn alueen nauhalla.

Välittömästi kilpailun jälkeen maasto on harjoitus- ja kilpailukieltoaluetta. Ainoastaan KuoSun kuntorasteilla 5.8.2021 on mahdollista suunnistaa alueella.

Kuopion alueen harjoitus- ja kilpailukieltoalueet voit tarkastaa KuoSun kotisivulta tai Eventorista. Tarjolla olevat harjoitusmaastot Kuopion ympäristössä.

Kartta

Kartoitus 5/2021 (MML laserkeilausaineisto). Kartoittajana Jussi Silvennoinen.
Kisassa käytetään karttamuovissa olevaa Granon tulostekarttaa.

Karttakoko A4. TR-, RR ja RRS-sarjoissa karttakoko A5.

Käyräväli 5 m. Vanhaa karttaa alueesta ei ole.

Mittakaava

H/D21-H/D12, H/D12TR, H/D8-10 RR/RRS ja H/D35-40 1:10 000.

H/D45 ja vanhemmat sarjat 1:7500.

Info

Info sijaitsee kilpailukeskuksessa. Maksuvälineiksi käyvät käteinen ja pankkikortti.

Emit, kilpailunumerot, tarkistuslipukkeet ja rastimääritteet

Jokainen vastaa itse siitä, että suunnistaa ilmoittamallaan Emit-kortilla. Tarkista korttisi numero lähtölistasta.

Emit-muutokset voi tehdä lomakkeella Emit muutokset tai kiireellisissä muutoksissa kilpailupäivänä 050-3754103. Maksu emitmuutoksesta on 5 € ja se maksetaan Kuopion Suunnistajat ry:n tilille FI53 5609 1820 0200 08. Vuokraemitin, jonka hinta on 5 euroa, saa Infosta. Palauttamatta jääneestä kortista peritään 70 € maksu.

Kilpailunumerot ovat lähtöpaikoilla. Varaa numeroa varten omat hakaneulat. Tarkistuslipukkeita on tarjolla lähtöpaikoilla.

Rastinmääritteet löytyvät painettuina kartoista ja irtomääritteet H/D12-sarjasta alkaen lähtöpaikalta. Lasten H/D12TR-sarjojen rastimääritteet selityksineen ovat nähtävissä ennen kilpailua lähtöpaikalla ja kilpailukeskuksessa.

Mallirasti

Mallirasti löytyy kilpailukeskuksessa. Tarkista emitin toimivuus. Lähdössä on myös muutama varaemit. RR-mallirasti löytyy lähtöpaikalta.

Lähtöajat

D21A ensimmäinen lähtö klo 10. H21A ensimmäinen lähtö hieman myöhemmin porrastetusti naisten pääsarjan kanssa. H/D21A lähtöjärjestys rankin mukaan. Muissa sarjoissa ensimmäinen lähtö klo 10 ja lähtöajat arvotaan.

Lähtöajat löytyvät kilpailusivustolta Kuopion Suunnistajien verkkosivuilta. Lähtöajoissa noudatetaan SSL-ohjeistuksia.

Lähtö

Reitti kilpailukeskuksesta lähtöpaikalle on merkitty:

Lähtö 1 oranssi-valkoinen OP-muovinauha, matka 1,2 km
Lähtö 2 kelta-mustalla Savon Sanomat-muovinauha, matka 0,9 km (sarjat H/D12TR, H/D8-10 RR/RRS ja kuntosarjat)

Lähdöt ovat eri ilmansuunnissa. Tarkasta oikea lähtösuunta opaspaalulta.

Toiminta lähtöpaikalla

Lähtö 1 H/D21-H/D12, H/D35-H/D85.
● 5 min ennen lähtöä: Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan.
● 4 min ennen lähtöä: Kilpailija ottaa sarjaansa vastaavat rastimääritteet.
● 3 min ennen lähtöä: Kilpailijan Emit-kortti nollataan.
● 2 min ennen lähtöä: Kilpailukartta on kilpailijoiden nähtävillä.
● 1 min ennen lähtöä: H/D21A-sarjalainen siirtyy ISTV:n karttapöydän viereen. Muut kilpailijat siirtyvät sarjaansa vastaavan karttaämpärin luokse. H/D12-sarjoissa suunnistaja saa kilpailukartan 1 min ennen lähtöä.
● Lähtöhetkellä kilpailija ottaa kartan ja juoksee viitoitusta K-paikan kautta maastoon. Lähdöstä myöhästyneen kilpailijan tulee ilmoittautua lähtöhenkilölle. ISTV:n H/D21-sarjojen lähdöstä myöhästynyt suunnistaja lähtee maastoon, kun seuraava ns. normaali lähtö on tapahtunut. Muiden sarjojen myöhästyneen kilpailijan lähtö tapahtuu järjestäjän ohjeiden mukaan.

Lähtö 2 H/D8-10RRS, H/D8-10RR, H/D12TR ja kuntosarjat.

Lähtö sijaitsee K-pisteessä lähtöpaikalla.

Rastireitti (RR, RRS) on merkitty maastoon yhtenäisellä valkoisella muovinauhalla. Karttaan nauha on merkitty oranssilla läpikuultavalla viivalla.

RR (rastireitti) ja RRS (saattajasarja) rasteilla on normaalit rastipukit ja -liput, joissa kummassakin tunnukset RR1, RR2 jne. Viimeinen rasti on sama kuin muillakin sarjoilla ja rastilla on kolme pukkia, joista yhdessä RR-tunnus ja muissa koodi 100. Voit leimata millä tahansa leimasimella.
RR- ja RRS-sarjan suunnistajaa ei hylätä puuttuvan tai väärän leimauksen vuoksi, vaan hänen loppuaikaansa lisätään 10 minuuttia / puuttuva rastileimaus.

Tukireitin (TR) nauha on merkitty karttaan ja maastoon samoin kuin rastireitillä. Tukireittiläisten rasteilla on normaalit numerokoodit. Tukireittiläinen voi leimata viimeisellä rastilla koodin 100 tai RR-leimasimella.

Maalissa tarkistetaan, että suunnistaja on käynyt omilla rasteillaan oikeassa järjestyksessä. Suoritusta ei hylätä, jos suunnistaja on vahingossa käynyt väärällä rastilla leimaamassa. Välissä voi olla väärän rastin leima, jos virheellisten leimausten lisäksi myös omien rastien leimat löytyvät oikeassa järjestyksessä. Tämä koskee kaikkia suunnistajia.

Sarjat, lähtö, matkat, rastien lukumäärä ja palkittavien lukumäärä

Rastit

Rastipukki on rakennettu luonnonmateriaalista. Rastilippu ja emitleimasin sijaitsevat rastipisteessä. Rastin koodi on leimasimessa. RR- ja RRS-sarjoissa koodi on myös lipussa.

Juomarastit

Kilpailussa ei ole juomarasteja.

Maali

Viimeisiltä rasteilta maaliin johtaa viitoitus, jota pitää noudattaa. Maaliviitoitus ylittää maantien. Maalilinjalla tapahtuu maalileimaus, jonka jälkeen urheilijat siirtyvät viitoitusta eteenpäin tulospalvelun. Kuntosarjoissa on erillinen maali ja tulospalvelu. Seuraa maaliviitoituksen opasteita. Mahdolliset epäselvyydet leimauksissa käsitellään välittömästi. Protestit käsittelee tuomarineuvosto. Maali suljetaan klo 15.

Keskeyttäneet

Keskeyttäneiden on ilmoittauduttava maalihenkilökunnalle. 

Tulokset

Tulokset ovat nähtävissä internetissä kilpailujen sivuilla. Kilpailukeskuksessa ei ole tulostaulua. Viralliset tulokset vahvistetaan kilpailupäivänä klo 18.00. 

Palkinnot

H/D21A ja Inov8-sarjoissa palkitaan kolme parasta. Muissa sarjoissa palkitaan voittajat. Sarjoilla H/D21A ja Inov8-sarjoissa on palkintojen jako. Muiden sarjojen palkinnot voi hakea Infosta tulosten valmistuttua. Kaikki lapset 14-vuotiaisiin asti palkitaan maaliin tullessa.  Kuntosarjoissa ei jaeta palkintoja.

Kuntosuunnistus

Kilpailun aikana järjestetään kuntosuunnistus klo 11-13. Kuntosuunnistuksessa järjestetään ajanotto (Emit) ja tulokset julkaistaan Rastilippu-palvelussa. Tarjolla on kolme rataa: (A-rata vaikea, B-rata haastava, C-rata helppo). Maksu 10 €.

Ilmoittautuminen Rastilippu-palvelussa tai Infossa, josta saat tositteen maksusta. Ilmoittautumisen yhteydessä saat lapun, jokaoikeuttaa kartan saantiin lähtöpaikalla.

Kuntosuunnistuksen lähtö on lasten sarjojen lähdössä L2 ja maali on sama kuin kansallisessa kilpailussa. Kuntosarjoissa suunnistaja valitsee lähdön mallikartasta radan ja ottaa oikean kartan karttasankosta.

Ajanotto käynnistyy, kun suunnistaja nostaa emitin pois nollaleimasimelta lähdössä. Anna nollaleimasimen vilkkua kolme kertaa ennen emitin nostamista. Kuntosuunnistus ohjataan omaan maalikarsinaan loppuviitoituksella.

Suunnistustarvikkeet

Suunnistajalle tutut kauppiaat palvelevat kilpailukeskuksessa.

Ensiapu

SPR Kuopion osaston ensiapu sijaitsee kilpailukeskuksessa.

Muksula

Muksulaa ei järjestetä.

WC

Sijaitsee L1:ssä ja kilpailukeskuksessa. L2-lähdössä ei ole bajamajaa.

Buffet, pukeutuminen ja pesupaikka

Kilpailukeskuksessa on tarjolla QP Resortin kahvila- ja ravintolapalvelut. Pukeutuminen maasto-olosuhteissa. Pesu läheisellä Niittylahden uimarannalla, jonne matkaa 2,3 km kilpailukeskuksesta. Kilpailukeskuksen
vieressä olevassa Kortesalmen kanavassa peseytyminen on kielletty voimakkaan virtauksen vuoksi.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan suunnistuksen MM-kilpailujen 2025
maastotyyppiin!

Kuopion Suunnistajat ry

Erityisohjeet virustartuntojen ehkäisemiseksi

Kilpailu toteutetaan Itä-Suomen aluehallintoviraston, THL:n ja Valtioneuvoston ohjeita noudattaen.

Järjestäjät seuraavat ja noudattavat paikallisten viranomaisten ohjeita ja määräyksiä vallitsevan epidemiatilanteen mukaisesti.

Ohjeet koskevat kilpailijoita, huoltajia ja paikalle saapuvaa muuta yleisöä.

Ennen kilpailua

Älä saavu kilpailupaikalle flunssaoireisena. Ota kisakyydeissä huomioon virustilanteen vaatimat ohjeistukset. Käytä kimppakyytiä, jos se on turvallista.

Kisapaikalla

Käytä kasvomaskia kilpailupaikalla tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Laita käytetty maski roskiin. Tarjoamme kilpailijoille maalissa kasvomaskin ja käsidesiä.

Pyri viettämään kisapaikalla mahdollisimman lyhyt aika. Saavu maksimissaan 30 min ennen lähtöäsi ja pyri poistumaan heti maaliin saavuttuasi.

Huolehdi turvaväleistä; muista väljyys lähtöpaikalla, maalialueella ja kaikkialla kisakeskuksessa. Siirtymissä oikeanpuoleinen liikenne.

Järjestäjän puolesta on saatavilla käsidesiä, mutta suositellaan myös omien käsidesien käyttöä. Pidä huoli huolellisesta käsihygieniasta ennen maastoon lähtöä, maastosta palaamisen jälkeen sekä wc-käyntien yhteydessä.

WC-tiloja siivotaan ja desinfioidaan tehostetusti kisan aikana. Jonotus WC-tiloihin toteutetaan ulkoilmassa.

Maastossa

Nollaleimasimet ja maalileimasimet desinfioidaan kisan aikana.

Pyri suorituksen aikana välttämään kasvojen koskettamista.

Kisatilanteesta huolimatta vältä tönimisiä tai ruuhkia.

Pyri leimaamaan koskematta leimasimeen ja siirry välittömästi pois rastirakenteen luota leimattuasi.