MM-kartoitusryhmän esittelyvuorossa suunnistuksen monitoimimies Kangasalta.

Jarkko Liuha, olkaa hyvä.

Kuka olet?

Jarkko Liuha, 43-vuotias kolmen lapsen isä Kangasalta. Koko perheeni suunnistaa aktiivisesti. 

Milloin aloitit suunnistuksen?

Ensimmäisen kilpailuni juoksin 7-vuotiaana v. 1985. Kilpasuunnistusura on jatkunut katkeamattomana tähän päivään asti. Ensimmäiset ratamestarityöt tein Jyväskylässä iltarasti- ja harjoitusratamestarina -90 -luvun puolivälissä.  

Paras muistosi suunnistuksesta?

Kilpauralta paras muisto on voitto Salo-Jukolasta 2006. Suunnistuksen sosiaaliselta puolelta paras muisto on Smålandskavlenista vuodelta 2000, josta nyt jo yli kaksikymmentä vuotiselle yhteiselle reissulle löytyi mukaan puoliso. Suunnistukseen liittyviä hienoja maasto-, leiri- ja kilpailukokemuksia on ollut vuosittain. 

Uskoisin, että ilman suunnistusta en olisi saanut tutustua vastaavaan määrään valtavan hienoja ihmisiä ja eri paikkoja kuin nyt olen. 

Erikoisin tapahtuma kartoitus- tai suunnistusurallasi?

Ehkä viime vuosien erikoisin kokemus liittyy luontokokemukseen. Kangasala-Jukolan ratamestarihommassa keväällä 2018 kohtasin eräänä kevätpäivänä maastossa mäyrän. Mäyrä ei jäänyt ihmettelemään saapumistani pidemmäksi aikaa. Muutaman n. 20m päässä tehdyn sivukaarroksen jälkeen, se lähti juoksemaan suoraan kohti. Otuksen ilmeet ja eleet eivät kertoneet iloisesta kohtaamisesta. Helpotuksekseni herra/rouva mäyrä kääntyi kannoillaan takaisin n. 5m päässä. Kyseisessä mäessä sijainnut rastipiste jäi kyllä sillä kierroksella käymättä. 

Paras kartta Suomessa?

Diplomaattisesti jätän vastaamatta kartan tarkkuudella. Kartoitus on käynyt läpi valtavan muutoksen suunnistusurani aikana. Peruskarttapohjaisista kartoista on siirrytty laserkeila-aineistoon ja gps-mittaukseen pohjautuviin karttoihin. Asiansaosaavan suunnistuskartoittajan työtä ei toki paraskaan pohja-aineisto voi korvata. Arkistossa minulla alkaa olla useammasta maastosta kolmen eri vuosikymmenen ja eri kartoittajan tuotoksia. Jokainen niistä on oman aikansa huipputuote.

Suosikkisuunnistusmaastoani Suomessa on kallioinen korpimaasto esimerkkinä vaikkapa Jämsän seudulta Ouninpohjan maastot tai Rokuan suppamaaston tyyppinen erittäin nopea kangasmaasto. Nuuksion alueen kalliomaastot ovat myös erinomaisia.

Roolisi MM-Kuopion kartoitusprojektissa?

Olen mukana kilpailu- ja harjoituskarttojen ja ratojen painatus- ja ulkoasuun liittyvissä ns. karttasihteerin töissä. Maastokartoitukseen en osallistu.