Esittelyvuorossa kartta-ammattilainen Jyväskylästä.


Kuka olet?

Timo Joensuu. Asun Jyväskylässä, kahden lapsen perheen isä.

Milloin aloitit suunnistuksen?

Aloitin suunnistuksen 9-vuotiaana Nivalassa. Kaverini kysyi mukaan oravapolkukouluun ja “se kolahti” saman tien. Vähitellen siitä koko hiihtoperheemme rupesi suunnistamaan.

Paras muistosi suunnistuksesta?

Näitä on paljon. Parhaimpina muistuu mieleen ensimmäinen piirinmestaruus 10-vuotiaana, jolloin voitin kisan lenkkareilla juosten. Hienoja muistoja ovat myös Pohjantähden vuodet, jolloin tuli unohtumattomia reissuja tehtyä mm. lajilegendojen Timo Karppisen ja Keijo Parkkisen kanssa. Vaajakosken Terän uudelleen syntyminen opiskelijakommuunimme (Pasi Ikonen, Jonne Lakanen ja minä) ympärille, on kuitenkin ehkä paras muisto. Sitä seurasi monta unohtumatonta yhteistä vuotta velikultien kanssa.

Erikoisin tapahtuma kartoitus- tai suunnistusurallasi?

Kartoitusuralta muistuu mieleen Etelä-Italian kartoitusreissu, jossa meillä ei Markku Joensuun kanssa ollut käytännössä mitään pohjamateriaalia kartan tekemiseen. Onneksi reissussa oli mukana ensimmäisiä gps-tallentimia, jonka avulla saimme rungon tehtyä kartalle rantadyynimaastoon. Laitoin samalla gps-jälkiä juostessa 100 metrin välein metsälinjoille ja poluille vessapaperia roikkumaan puihin, joihin sitten peilattiin suuntia ja matkaa metsän siimeksestä. Hyvä kartta siitä lopulta tuli ottaen huomioon lähtökohdat:)

Suunnistusuran yksi hienoimmista tapahtumista oli Kokkoniemen Jukan järjestämä kuukauden kestänyt Euroopan kiertue bussilla vuonna 2003. Lopuksi kävimme katsomassa Sveitsin MM-kisat ja juoksimme yleisökisat. Sveitsissä oli silloin n. 40 astetta lämmintä, ja asuminen puolijoukkueteltoissa ja kisaileminen helteessä oli saunomista muistuttavaa toimintaa. Unohtumaton reissu kaikkinensa.

Paras kartta Suomessa?

Tämä on kyllä paha kysymys, Suomessa kun on keskimäärin hyvät kartat kansainvälisesti ajateltuna. Nostan tässä jalustalle Helsingin valtavan kokoisen sprinttikartan, jonka Vainion Antti teki työtunteja laskematta. Uskomaton kartta, tietäen kuinka paljon karttoihin saa aikaa menemään.

Roolisi MM-Kuopion kartoitusprojektissa?

Tuottaa mahdollisimman hyvää karttaa arvokilpailuja varten.