Ratamestarin työhön kuuluu runsaasti ns. näkymätöntä talkootyötä. He aloittavat tapahtuman ratojen suunnittelun vuosi ennen kansallisia kilpailuja ja huomattavasti aiemmin ennen suurtapahtumaa. Tuo yleisölle tuntematon, jopa hieman mystinen joukko, vaeltaa omissa suunnistusajatuksissaan pitkin kilpailumaastoa ja katselee mahdollisia rastipisteitä sillä kuuluisalla ratamestarin oveluudella. He huomaavat muut maastossa liikkujat vain, jos heille huudetaan hyvät huomenet. Maastokohteet vievät kaiken huomion. Yleensä ratamestari aloittaa maastopäivän aamusumussa.

Talvella ennen maastokäyntejä on piirrelty suunnitelmia kirjoituspöydän äärellä. Kuinka saisin osaavan suunnistajan tekemään väärän ratkaisun reitinvalinnassa? Missä ne pääsarjat kulkevat? Onko maasto tarpeeksi kulkukelpoinen ja vaativia rastipisteitä sisältävä varttuneemmille suunnistajille? Onko lasten rata turvallinen, jotta ensikosketus suunnistukseen on mukaansatempaava? Maasto on sopiva taitavalle suunnistajalle, mutta haastava lapsille. Laitanko siis lipun kiven oikealle vai vasemmalle puolelle? Mihin en voi lippua laittaa jonkin muun syyn takia? Tunnista toiseen he istuvat pöydän ääressä korvansa ummistaen. Jotain koukuttavaa tuossa työssä täytyy olla.

Ennen kilpailuviikonloppua he aikatauluttavat oman kalenterinsa. He tarkastavat Emit-leimasimien toimivuuden, rakentavat rastipukit maastoon, tulostuttavat kartat, järjestävät pussitustalkoot ja leimasimien sekä rastilippujen viennit maastoon. He eivät unohda myöskään kilpailuun kuulumattomia karttoja esimerkiksi loukkaantumisten varalle. Viime viikonloppuna ei onneksi tarvittu EMS consultingin lainaksi antamaa defibrillaattoria (kiitos lainasta!), mutta ensiapukartta oli silti tarpeellinen. Olli saatiin pois maastosta mahdollisimman pian.

Kilpailun jälkeen urheilijat poistuvat areenalta iloisina onnistuneista suorituksista. Jotkut ovat murheissaan, sillä ratamestari on onnistunut harhauttamaan heidät pois palkintosijoilta. Muu talkooväki jää purkamaan viitoituksia ja muuta kilpailukeskuksen rakenteita. Onko kellään havaintoa Markusta, Ändystä, Olli-Jussista tai Markosta? Ei tietenkään ole. He ovat taas maastossa. Rastit ja Emitit kerätään pois kilpailun päätyttyä ja varastoidaan numerojärjestyksessä laatikoihin. Kielletyn alueen nauhoja ei myöskään voi unohtaa maastoon. Ratamestarit eivät juurikaan pidä meteliä tekemisistään. He vain sattuvat olemaan kaikkien suunnistusseurojen toiminnan peruskallio.

Nuorimmat ja vikkelimmät ehtivät jo maastosta pois, mutta osasta heidän laumaansa on saatu napattua riistakameran kuva.