Kiitos 2022! Tervetuloa suunnistusvuosi 2023!

Vuosi on vaihtumassa ja uusi suunnistuskausi odottaa jo nurkan takana. On siis hyvä hetki katsoa hieman taaksepäin ja samalla ennakoida tulevaa. 

Vuoden 2022 muisteloita

Kulunut suunnistuskausi toteutui vihdoin jotakuinkin normaalisti ilman koronan aiheuttamia rajoituksia. Kilpailut, leirit, treenit ja kuntorastit toteutuivat suunnitelmien mukaan ilman suuria erityisjärjestelyjä. Jaostot ovat toteuttaneet aktiivisesti omaa toimintaansa tuottaen suunnistuskarttoja ja suunnistusratoja erilaisiin tarpeisiin.

KuoSu järjesti toukokuun lopussa Puijonsarvessa Kuopio Games -suunnistuskilpailun ja syyskussa kansallisen keskimatkan kilpailun Kaislastenlahdessa. KuoSulaisia osallistui Jukolan- ja Venlojen viesteihin, SM- ja AM-kilpailuihin, Nuorten Jukolaan, KLL:ään ja moniin muihin suunnistuskilpailuihin. Osa KuoSun veteraaneista kävi kilpailemassa Italiassa saakka veteraanien MM-kilpailuissa Garganossa.

Parhaasta kilpailumenestyksestä vastasivat seuramme nuoret suunnistajat Emma Lång, Santeri Kirjavainen ja Kasperi Hämäläinen. Emma nappasi mitaleja pyöräsuunnistuksen EM-kilpailuista ja SM-kilpailuista yösuunnistuksessa, pyöräsuunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksessa. Santeri valittiin suunnistuksen nuorten maajoukkueeseen ja hän pääsi väläyttämään osaamistaan ja kuntoaan MM-viestin avausosuudella Portugalissa. Kovasta kunnosta kertoo myös 4. sija SM-erikoispitkällä. Kasperi pääsi reilusti kympin sakkiin niin SM-sprintissä kuin SM-erikoispitkällä, joten hänestä löytyy sekä nopeutta ja kestävyyttä suunnistustaitojen lisäksi. Treenit jatkuvatkin Suunta huipulle -ryhmässä.

Vaikka sekä Santeri että Kasperi ovat vielä nuoria suunnistajia, olemme saaneet seurata heidän menestymistään jo useamman vuoden ajan Kuopion Suunnistajissa. Ensi kaudella he kuitenkin siirtyvät edustamaan Kalevan Rastin värejä ja toivotammekin molemmille menestystä suunnistusuralle uudessa seurassa! Innolla odotamme, millaisiin suorituksiin he vielä yltävät!

Jos koronavuodet toivat runsaasti lapsia mukaan suunnistuskouluihin, niin koronapandemian helpottaminen toi runsaasti aikuisia suunnistuskouluun keväällä parin välivuoden jälkeen. Kuopion kirjaston aloitteesta lahjoitimme kirjastolle kaksi torstairastien kausikorttia, joita lainaamalla sai käydä kerran maksutta kuntorasteilla. Nuorisopuolella yhteistyö tiivistyi lähiseurojen kanssa niin Savon suunnistusmafian yhteisten treenien kuin Itä-Suomen Junionin yhteisten leirien kautta.

Nuorten valtakunnallinen Leimaus-leiri Rauhalahdessa kokosi lähes 1500 nuorta suunnistajaa Kuopioon. Heistä reilut parikymmentä oli KuoSun nuoria. Leimaus oli seuramme kesätyöntekijöille ja aikuisille myös iso talkooponnistus, sillä vastasimme leirin harjoitusten käytännön toteutuksesta neljänä leiripäivänä. 

Kuntosuunnistuskausi päättyi KuoSun mestaruuskisoihin lokakuussa ja marraskuun lopussa kokoonnuimme seurapäivän viettoon Rauhalahteen suunnistustreenin ja savusaunan merkeissä. 

 

Kohti suunnistuskautta 2023

Kuopion Suunnistajilla on alkamassa seuran 75. toimintavuosi ja sitä on tarkoitus juhlistaa seurapäivän muodossa. Sinne kutsutaan kaikki lähes 400 seuramme eri-ikäistä jäsentä, joten varsin isosta tapahtumasta on kyse!

Toiminta käynnistyy vuoden alussa normaalisti suunnistusharjoitusten muodossa. Toteutamme ympäri vuoden viikoittaisia suunnistusharjoituksia niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. Tiesithän, että treenit ovat avoimia kaikille jäsenille iästä, suunnistustaidoista ja kunnosta riippumatta, joten tervetuloa mukaan kohottamaan kuntoa ja suunnistustaitoja jo ennen kesää! Tietoa treeneistä saa jatkossa Suomisport-sovelluksen kautta.

Tyypilliseen tapaamme pidämme talvikaudella latukahvilaa Tervaruukilla Neulaniemessä. Lautukahvila aukeaa tällä tietoa jo tammikuussa ja on auki viikonloppuisin ja hiihtolomalla myös arkipäivinä. Latukahvilan ylläpitäminen on yksi osa seuramme varainhankintaa, jonka avulla pystymme pitämään suunnistuksen hintatason hyvin kohtuullisena ja tukemaan erityisesti lapsia ja nuoria urheilijan alkuja. Tee siis päivän hyvä työ kuopiolaisen suunnistuksen eteen ja ota itsellesi kahvilavuoro Tervaruukille! Ja käy ihmeessä kahvilla tai mehulla siellä päin hiihtäessäsi.

Kartta- ja kilpailujaostolla on suunnitelmat valmiina päivitettävistä suunnistuskartoista ja tulevista kilpailuista. Valmennusjaoston Kaisu ja Emilia päivittävät jatkossa KuoSun somekanaville (Facebook ja Instagram) viikottaisen infon tulevista tapahtumista, joten sitä kauttakin saa tietoa treenimahdollisuuksista. Nuorisojaosto valmistautuu jo kesän kohokohtiin, kuten Leimaus-leiriin Tampereella. Kuntosuunnistusjaostossa on myös alustavat suunnitelmat ensi kesän torstairasteista olemassa. Ensi kesänä torsujen yhteydessä toteutetaan myös nuorten treenejä, joten metsiin on luvassa enenevässä määrin säpinää!

Vuoden alusta otamme käyttöön Suomisportin seuramme tapahtumien ilmoittautumis- ja viestintäkanavaksi. Isoin projekteistamme on suunnistuksen MM-kilpailujen 2025 valmistelu. Ensi elokuussa järjestämme siihen liittyvän näyttökilpailun sekä viestiliigan osakilpailun. Mikäli OKM hyväksyy hakemuksemme, palkkaamme vuoden aikana nuorisovalmentajan. Paljon monenlaista on siis vireillä!

Isoja muutoksia tulee henkilövaihdosten kautta. KuoSun pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Suhonen siirtyy MM-kilpailuorganisaation johtoryhmän puheenjohtajaksi ja vastaa tällä hetkellä pitkälle tapahtuman taloudesta ja yritysyhteistyöstä. Niin ikään pitkään valmennusjaostoa vetänyt Sakari Hyvönen keskittyy jatkossa MM-kilpailujen järjestämiseen tapahtuman pääsihteerinä. Kuntosuunnistusjaostoa vetänyt Timo Ruotsalainen siirtyy myös jaoston ”rivimieheksi” ja hallituksen varajäseneksi. Alkuvuoden aikana joukostamme on siis löydettävä uusia jaostojen vetäjiä.

Tässä vaiheessa kuitenkin suuret kiitokset Timo S:lle, Sakelle ja Timo R:lle tekemästänne työstä kuopiolaisen suunnistuksen hyväksi em. tehtävissä! 

 

ETSINTÄKUULUTUS!

 

Valmennusjaoston puheenjohtaja

Kuntosuunnistusjaoston puheenjohtaja

Nuorisojaoston joukkueenjohtaja

 

Oletko se sinä tai tiedätkö jonkun sopivan? Ota yhteyttä info(a)kuopionsuunnistajat.fi.

Seuramme toimii vapaaehtoisvoimin ja meillä toimiikin aktiivisesti monenlaisilla taidoilla varustettuja henkilöitä. Uusille tekijöille on kuitenkin aina tarvetta, jotta työmäärät ja vastuut jakautuvat tasaisesti. Edellä mainittujen tehtävien lisäksi monenlaisille muille osaajille on tarvetta. Olisiko sinulla jotain sellaisia taitoja, joita voisit käyttää seuran toiminnan hyväksi? Tarjolla on myös koulutusta mm. ratamestareille ja valmentajille. MM-kilpailuorganisaatiossa on monenlaisia tehtäviä, joista kaikki eivät liity suoraan suunnistamiseen. Samoin seuratyössä olisi käyttöä esimerkiksi nettisivujen päivittäjälle, graafista suunnittelua osaavalle, Tervaruukin isännälle tai emännälle ja moneen muuhun tehtävään. Jos haluat tietää näistä lisää, niin ota yhteyttä puheenjohtajaan tai info(a)kuopionsuunnistajat.fi, niin kerromme lisää.

KuoSun hallitus jatkaa hieman uudistuneella kokoonpanolla tulevaan kauteen:

  • Jaana Turunen, puheenjohtaja
  • Hanna Väätäinen, varapuheenjohtaja
  • Tiina Sundvall, sihteeri
  • Sami Hämäläinen, hallituksen jäsen
  • Sampo Hyppölä, hallituksen jäsen
  • Jukka Tiitto, hallituksen jäsen
  • Emilia Uurasjärvi, hallituksen jäsen
  • Vesa Saramäki, hallituksen varajäsen
  • Timo Ruotsalainen, hallituksen varajäsen

Hallitus vastaa monista isoista ja tärkeistä, mutta seuratoiminnan arjessa vähemmän näkyvistä asioista.

 

 

Uusi puheenjohtaja esittäytyy

 

Olen Jaana Turunen, seuramme uusi puheenjohtaja 1.1.2023 alkaen. Suunnistuksen pariin olen ajautunut aikuisena puolisoni ja kavereitteini ansiosta. Nykyisin olen lähinnä ”suunnistusmutsi” (jos lapsi saisi päättää, niin kesäaikaan ei juuri muuta tehtäisikään) ja kuntosuunnistaja, jonka erikoisalaa on suunnistusratojen tyhjentäminen ruokasienistä. KuoSun toimintaan minut imaistiin torsuilta ja tulikasteen sain FIN5-suunnistusviikon viestintätehtävissä. Vaikka urheiluseuran vetäminen on minulle uusi asia, olen kokenut yhdistys- ja järjestötoimija. Päivätyöni teen muusikkona ja yrittäjänä. Tulethan jututtamaan ja esittäytymään sopivan tilaisuuden tullen, ellemme ole jo ennestään toisillemme tuttuja!

 

Hyvää alkavaa suunnistusvuotta 2023!