Kokin tervehdys – todellisia suunnistusmakupaloja

Hoi kuntosuunnistaja, urheilija ja luonnossa liikkuja!

Oletko koskaan kuullut kokin tervehdyksestä? Kyseessähän on ensimmäisenä pöytään tuotava pieni, näyttävä ja herkullinen suupala, jonka tarkoituksena on kutitella makunystyröitä ja herättää ruokahalua.

Nyt on todellisia suunnistusmakupaloja tarjolla Kortejoella 31.7.2.021 MM-kisojen 2025 eli #woc2025 tyyppimaastojen merkeissä. QP Resort Games -kilpailujen yhteydessä on mahdollisuus myös kuntosuunnistukseen samoihin aikoihin, kun ratojaan suorittavat suunnistusliigan ja nuorten INOV-8 -liigan kilpailijat.

Kuopion Suunnistajat MM-kisaisäntinä

Kuopion Suunnistajat järjestää vuonna 2025 suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut. Prosessi on vähintäänkin erikoinen ja aikaa vievä. Huippusuunnistajille ei haluta etukäteen paljastaa kilpailumaastojen tarkkoja sijainteja, mutta heille pitää kuitenkin tarjoilla monenmoisia harjoittelumahdollisuuksia kisamaastoja vastaavissa paikoissa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eripuolille Pohjois-Savoa tupsahtelee ns. harjoitus- ja kilpailukieltoalueita, joihin huippusuunnistajilla tai heidän lähipiirillään ei ole mitään asiaa, edes vale- tai eläinpuvuissa. Yksi tällaisista alueista sijaitsee Kortejoella.

Edes Tahko-hirvi ei pääse testaamaan MM-maastoja etukäteen.

Niin ikään maailman parhaita suunnistuskartoittajia liikuskelee Savon upeimmilla korpimailla tarkkoja karttojaan piirrellen. Nämä kyseiset alueet suattavat sitten olla lopullisia kisamaastoja tahikka sitten ei.

Kuopion Kortejoen maasto on jo tovin kerennyt olla harjoitus- ja kilpailukieltoalueena. Nyt se avataan hetkeksi suunnistuskansalle.

Kuntosuunnistus Kortejoella 31.7.2021

Kortejoella pääsee kuntosuunnistamaan  lauantaina 31.7.2021 klo 11-13 QP Resort Games -kilpailujen yhteydessä ja uudestaan torstairasteilla 5.8.2021 klo 17-18.30.  Näiden tapahtumien jälkeen maasto asetetaan jälleen harjoitus- ja kilpailukieltoon ja siellä ei järjestetä suunnistustapahtumia.

 

Tässä kartoittajan näkemys pienestä osasta Kortejoen maastoa.

 

Maasto

Kortejoella kuntosuunnistajia odottaa käytännössä luonnontilainen jylhä savolaismetsä, jonka puusto on pääosin vanhaa mänty- ja kuusimetsää. Alueella ei ole juurikaan polkuja. Maaston pohja vaihtelee nopeakulkuisesta sammalmatosta porrasmaisiin jyrkänne- ja kallioalueisiin.

Kulkukelpoisuus on suunnistettavan maastonosan mukaan hyvä tai erinomainen. Näkyvyys vaihtelee. Avarat männikkömäet vaihtuvat nopeasti pienipiirteiseen kallioperän murtumavyöhykkeen alueeseen. Nimensä alue saa sitä halkovasta vuolaasta, mutta kesällä vähävetisestä Kortejoesta

Kuntosuunnistusradat ja osallistumisohjeet

Kuntosuunnistusradat lauantaina 31.7.2021 klo 11-13 ovat seuraavanlaiset:

C-rata 1,8 km. Helpohko rata, joka sopii myös aloittelijoille, mutta polkujen puuttuessa tarjoaa kuitenkin pientä suunnistustehtävää hieman kokeneemmallekin. Rata tukeutuu aluksi alueen ainoaan metsäkoneuraan, livahtaa parin hieman haastavamman, mutta lyhyen rastivälin kautta kalliohyllyille ja kurvaa takaisin peitteiseen jokinotkoon ja maaliin vanha sähkölinja tukenaan.

B-rata 3,1 km. Niin taidollisesti kuin fyysisestikin keskivaikea rata tuikkaa suoraan raastavan penkan ylös kalliohyllylle. Rata tarjoilee niin rinneväliä, reitinvalintaa kuin lyhyttä säksätystäkin pienipiirteisellä takamäellä. Pari tiheikköäkin sattuu matkalle, mutta enemmän kiertävien reitinvalintojen muodossa ellet välttämättä halua puskea läpi. Viimeisille rasteille tullaan turvallisesti viistorinteeseen.

A-rata 3,8 km. Tämä lyhyehkö, mutta taidollisesti ja fyysisesti vaativa rata sopii kokeneille suunnistajille ja haasteita pelkäämättömille urheilijoille. Pakettiin kuuluu kaikki B-radassa yllä mainitut herkut ja lisäksi mm. tiukka rastipiste keskellä tiheikköä, helpon näköinen maisemaväli kalliohyllyjen päällä ja lopputykitys suoraan jyrkkää rinnettä alas viimeisille rasteille.

Ilmoittautuminen Rastilippu-palvelussa tai Infossa QP Resortilla (Vehmersalmentie 735), josta saat tositteen maksusta. Ilmoittautumisen yhteydessä saat lapun, joka oikeuttaa kartan saantiin lähtöpaikalla. Kuntosuunnistuksen lähtö on lasten sarjojen lähdössä L2 ja maali on sama kuin kansallisessa kilpailussa.

Lähtöalueen kartan, pysäköintialueet ja muut tiedot kilpailusta löydät QP Resort Games kilpailusivustolta.

Tervetuloa ottamaan ensipuraisu tästä harvinaisesta suunnistusherkusta! Toinen ja viimeinen mahdollisuus on torstairasteilla 5.8.2021 klo 17-18.30. Mitäköhän silloin on tarjolla? Pysykää linjoilla! 

QP Resort Games

QP Resort Games on suomalaisen suunnistusliigan keskimatkan osakilpailu, joka televisioidaan ja näytetään ISTV:ssä ja Ruutu -palvelussa. Maasto itsessään on jo kuntoilijalla elämys, johon oman pikantin lisänsä tuo samaan aikaan käynnissä oleva huippusuunnistuskilpailu. Näe ihka elävänä minkälaista vauhtia kilpasuunnistaja etenee maastossa sekä koe loppusuora televisiokameroiden käydessä ja selostuksen pauhatessa!