Hyvä Kuopion Suunnistajien jäsen,

 

suunnistuskausi on puolessa ja kesä parhaimmillaan. Tässä uutiskirjeessä on monenlaista tietoa seuramme ajankohtaisista ja tulevista aiheista. Paljon tapahtuu eri puolilla, kiitos aktiivisten jäsentemme!

Oletko ottanut seuramme juhlavuoden haasteen vastaan ja tavoittelet 75-suunnistussuoritusta tällä kaudella? Nuorisopuolella monelle tuo tavoite näyttäisi toteutuvan, vaan miten on aikuisten osalta? Aikaa suoritusten keräämiseen on 15.11.2023 saakka.

Kuva: Touho Häkkinen, KRV 2023

Kuva: Aleksi Sopo

Uusi nuorisovalmentaja

Saimme huhtikuun lopussa hyvän uutisen, että OKM on myöntänyt meille seuratukea nuorisovalmentajan palkkaamiseen. Vielä parempi uutinen oli se, että toukokuinen rekrytointimme tuotti nopeasti tulosta ja uusi nuorisovalmentajamme Aleksi Sopo aloitti tehtävässään 1.6.2023. Ensi töikseen Aleksi osallistui KuoSun nuorten kanssa Leimaus-leirille Tamperella. Kesäkuiseen sisäänajoon tehtävässä kuului myös Suunta huipulle -leiri Vuokatissa juhannuksen jälkeen.

Aleksin työpanos kohdistuu siis alle 20-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin, mutta hänen osaamisestaan pääsevät hyötymään myös muut harjoitusten muodossa. Lisätietoja aiheesta löydät myöhemmin tästä kirjeestä. 

Neljä kesätyöntekijää

 

Kuopion Suunnistajat palkkasi neljä nuorta kesätöihin Pohjois-Savon Liikunnan myöntämän avustuksen turvin. Toukokuussa tehtävissään aloittaneet Vilma Karppinen, Ella Malinen, Anna Tujunen ja Elina Turunen ovat aktiivisesti mukana lasten suunnistuskoulussa ja suunnistusharkoissa ja tekevät muita seuratoimintaan kuuluvia tehtäviä. He ovat mm. siivonneet KuoSupan, avustaneet torsujärjestelyissä ja toimineet talkoolaisina Swimrun-kilpailussa.

Heinäkuussa kesätyöntekijät ovat tehneet lapsille omatoimisuunnistuksen, josta on lisätietoa myöhemmin tässä kirjeessä. 

Kuva: Jaana Turunen

Leimaus-leirillä

Kesäkuun alussa kuosulaiset osallistuivat lähes 20 hengen voimin lasten ja nuorten valtakunnalliselle Leimaus-suunnistusleirille Tampereella. Tampereen City-Leimaus poikkesikin aiemmista mm. siinä, että harjoituspaikoille liikuttiin Nysse-ratikoilla ja -busseilla. Askelia tulikin nuorten laitteiden mukaan lähemmäs 40000 päivässä!

Tampereen Leimaus sisälsi poikkeuksellisen paljon sprinttiharjoituksia, joissa päästiin pureutumaan kartan lukemisen hankaluuksiin nopeassa vauhdissa. Ensin selvisi, että violetin läpi ei saa mennä, vaikka tie kulkisikin siitä, ja myöhemmin, että tummanvihreän puskankaan läpi ei voi oikaista.

Julkisten liikennevälineiden käyttö ja ensimmäiseen harjoitusryhmään kuuluminen aiheuttivat sen, että aamupalalle saimme herätä aamuisin kuuden tienoilla. Kotimatka junalla olikin varsin hiljainen kaikkien nukkuessa päiväunia nuorimmasta vanhimpaan

 

Jukola Porvoossa

Kuopion Suunnistajia nähtiin luonnollisesti myös Jukolassa tänä vuonna. Joukkueissa oli mukana niin ensikertalaisia kuin kokeneita konkareita.

Venlojen viesti käytiin iltapäivän helteessä, mikä ottikin koville monille kilpailijoille, myös KuoSussa. Nestehukka ja lämpöhalvaus olivat todellinen uhka lähes 30 asteen helteessä.

Yöllä pahin helle oli poistunut ja Jukolan starttiin mennessä lämpötila oli jo inhimillinen. KuoSun ykkösjoukkueen aloittajalla lähtö ei sujunut ihan toivotusti, sillä Juha Vartiainen meni ruuhkassa nurin. Kaikkien onneksi hän selvisi rytäkästä loukkaantumatta pahemmin ja sai vielä suoritettua oman osuutensa. Tuloksena oli ainakin yksi hienoimmista Jukola-kuvista tänä vuonna.

Kuva: Janne Penttinen

Kuva: Jaana Turunen

 Talkootunnelmia

Lähes parikymmentä kuosulaista toimi talkooapuna Kuopio Swimrun -tapahtumassa 7.-8.7.2023 Neulaniemessä. Vuodesta 2018 alkaen tapahtumaa järjestänyt Sampo Hyppölä (kuvassa) toimii aktiivisesti KuoSussa mm. hallituksen jäsenenä ja kuntosuunnistusjaoston puheenjohtajana. Vuosia jatkunut talkooyhteistyö suunnistajien kanssa on siis varsin luontevaa ja tehtävät pääosin jäsenillemme tuttuja suunnistuskisoista.

Kuosulaiset vastasivat kilpailussa mm. reitin merkkaamisesta ja purkamisesta, huoltopisteistä, turvallisuudesta maalla ja vesillä sekä auttoivat kilpailukeskuksessa erilaisissa tehtävissä. Kilpailujärjestelyt saivat kiitosta osallistujilta ja muutoinkin tapahtuma oli kaikin puolin hyväntuulinen sadekuuroista huolimatta. Lämmin kiitos kaikille seuramme jäsenille, jotka osallistuivat talkoisiin ja siten kartuttivat seuran varoja suunnistustoiminnan toteuttamiseen! Ja isot kiitokset Sampolle hyvästä yhteistyöstä ja mainiosti järjestetystä kilpailusta!

Menestystä KRV:lla

Kuosulaisia on osallistunut Fin5-viikolle Tampereella ja Kainuun rastiviikolle. Sarjavoittajia seuraamme saatiin kaksi: Marko Lamminsalo H35A-sarjassa ja Elmeri Lång Kainuun pyöräsuunnistusviikolla H15-sarjassa. Lämpimät onnittelut molemmille!

 Alla olevista linkeistä pääset lukemaan tarkemmin ja ennen kaikkea Markon mukaan Kainuun suunnistusradoille videoiden muodossa. Niiden parissa suunnistuksen MM-kilpailujen odotus menee rattoisasti!

Muita kuosulaisten sijoituksia KRV:lla:

 

✅ Hanna Väätäinen tuli kokonaiskilpailun kolmanneksi D45A-sarjassa
✅ Miitu Honkanen tuli myös kolmanneksi D21A-sarjassa
✅ Lauri Launonen oli myös kolmas H13-14B-sarjassa
✅ Anna Tujunen tuli toiseksi D16B-sarjassa
Hyviä tuloksia tekivät myös Maija Lång sijoittumalla pyöräsuunnistusviikolla toiseksi D45-sarjassa ja Emma Lång samoin toisena D17-sarjassa. Onnittelut kaikille!

Kuva: Mikko Karjalainen

Kuva: Touho Häkkinen, KRV 2023

Kuva: SSL

MM-kilpailuprojekti etenee

Kahden vuoden päästä suunnistusksen maailmanmestaruuksista kilpaillaan Kuopiossa. Projektiorganisaation työtahti kiihtyy sitä kohti mentäessä. Tällä viikolla tapahtuman avainhenkilöt osallistuvast suunnistuksen MM-kilpailuihin Sveitsissä, ei kilpaillen, vaan järjestelyihin tutustuen.

Elokuussa järjestämme WRE-kilpailun ja Viestiliigan osakilpailun Rytökylässä eli Jukola 2014 -maastoissa. Tulethan sinäkin mukaan talkoolaiseksi ja aistimaan kilpailutunnelmia paikan päälle! Lue linkistä lisää ja ilmoittaudu mukaan.

Omatoimitreeni lapsille

Lasten omatoimirastit Jynkänvuorella tarjolla kaksi eripituista omstoimirataa suunnistuskoululaisille:

 • lyhyt 1,1 km
 • pitkä 2,3 km

Rastit ovat maastossa 12.-19.7. Rasteilla on rastiliput joiden koodit EIVÄT TÄSMÄÄ kartan vastaaviin.
Kartat ovat karttakätkössä, joka sijaitsee lähtöpaikalla opastekyltin takana. Lähdössä ja maalissa on kreppinauhat rastilippujen sijaan.
Lähtö sijaisee pieneläinhautausmaan luona jossa myös parkkipaikka.
Tervetuloa! 😉

Terveisin ratamestarit: Elina, Ella ja Vilma

Kuva: Touho Häkkinen, KRV 2023

Kesätreenipaketti

Nuorisovalmentaja Aleksi on tehnyt KuoSun nuorille 15 harjoituksen omatoimisen kesätreenipaketin. Näitä treenejä on mahdollista saada myös muiden seuramme jäsenten käyttöönsä. Pyydä karttoja Aleksilta p. 0440-960 414. Yksi treeneistä on WOC2025-harjoitus ja niitä karttoja voi tiedustella Sakari Hyvöseltä sakari.hyvonen@woc2025.fi (sitä ei siis saa Aleksilta).

 Treenit:

 1. Ylämäki 6 x 600-700 m
 2. Jynkänvuori väyläharjoitus
 3. Sorsasalo 
 4. Jynkänvuori 75 rastia
 5. Puijonsarvi
 6. Ylämäki pitkä tunkkaus
 7. Pirtti vetotreeni
 8. Pirtti
 9. Neulamäki sprintti
 10. Petosenmäki
 11. Puijonsarvi vetotreeni
 12. Rasinmäki
 13. Kaislanen, osin väylä
 14. Hussonmäki käyräkartta

Yhteistyö Mehiläisen kanssa

 

KuoSu on uudistanut yhteistyösopimuksensa Mehiläisen kanssa. Senpä vuoksi toivommekin, että jokainen KuoSun jäsen ja hänen perheenjäsenensä lataisi Mehiläinen-sovelluksen puhelimeensa ja kirjautuisi sinne Kuopion Suunnistajien tilille. Tästä on seuraavia hyötyjä:

 • Jokainen kirjautunut ennen 31.12.2023 tuo seurallemme 5 € tukea
 • Saat seuraedut käyttöösi, tänä vuonna mm. punkkirokotteen alennettun hintaan
 • Pääset varaamaan Mehiläisen palveluja kätevästi sovelluksen kautta. Näet siellä myös turvallisesti tietojasi käynneistäsi.
 • Käyttäessäsi Mehiläisen palveluja kirjautuneena, seuramme saa provisiota niistä.

Toimi siis heti: lataa sovellus ja liitä itsesi ja perheesi jäsenet Kuopion Suunnistajien UrheiluMehiläisen tilille!

Suunnistuskouluja uudelleen syksyllä

Suunnistuskoulumme vetivät erinomaisesti osallistujia keväällä niin lasten kuin aikuisten osalta. Kysyntää on ollut senkin jälkeen ja senpä vuoksi toteutamme niitä uudelleen syksyllä. Aikuisten suunnistuskoulu on lyhyt intensiivikurssi ja kolmasosa paikoista on jo nyt varattuna. Lasten suunnistuskoulusta tulee tarkempaa tietoa tämän kuun aikana ja se alkaa elokuussa. Vinkkaa siis mahdollisuudesta suunnistuksesta kiinnostuneille tuttavillesi!

Kuntosuunnistus käynnistyi muutenkin toukokuussa lähes ennen-koronaa-tasolla. Viime viikon tauon jälkeen torstairastit jatkuvat taas. Lisäksi joka kuukausi on tarjolla omatoimisuunnistus, jonka kartan saa trostairasteilta tai Intersportista. Tapaamisiin torsuilla!

”Viikatemiehelle” hommia Tervaruukilla

Tervaruukin pihaa pitäisi käydä hoitamassa, ts. estämässä sen pöheköitymistä. Kesätyöntekijämme olisivat tarvittaessa valmiita tulemaan kaveriksi haravoimaan ja pihaa siistimään, mutta jonkun pitäisi leikata kasveja ennen sitä. Ehtisitkö sinä? Omat laitteet olisivat tarpeen. Ilmoittautumiset info@kuopionsuunnistajat.fi.

Tervaruukin saunaan on valitettavasti murtauduttu jo kolmesti tämän kesän aikana. Pihapiirin huoltaminen auttaisi estämään ilkivaltaa ja olisi muutoinkin tarpeellista. Olisi hienoa, jos tähän löytyisi seurastamme apua. 

Muita tapahtumia

KuoSun seura-asu-uudistus etenee ja uudistuneita vaatteita saadaan käyttöön ensi kaudelle. Tällä tietoa jo syksyllä päästään tekemään tilauksia. Samalla on tarkoitus uudistaa myös beach flagit ja muuta vastaavat seuran edustustavarat. 

Hallitus on myös miettinyt seuran tiedonhallintaa ja tekee siihen liittyviä uudistuksia. Tähän saamme myös apua seuramme jäseniltä, iso kiitos siitä. Yksi tavoitteista on seuran jäsenten oman tietopankin muodostaminen ja senkin parissa työskennellään parhaillaan. 

Onhan sinulla käytössäsi Suomisport-sovellus ja muistathan seurata sinne tulevia tiedotteita? Se on tärkein tiedotuskanavamme harjoituksiin ja seuratapahtumiin liittyen, sillä niihin ilmoittautumiset tehdään myös sitä kautta. Torstairasteista ajantasaisimmat tiedot löydät Rastilipusta. Suosittelemme myös lämpimästi käyttämään sitä torstairasteille ilmoittautumiseen ja maksujen maksamiseen. Muutoinkin toivomme, että siirrymme käteismaksuista muihin maksutapoihin, sillä ne helpottavat mm. torstairastien järjestäjien työtä. 

Otathan seurantaan KuoSun ja WOC2025 -tilit Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet uutiset tuoreimmillaan sitä kautta.

Laitathan kalenteriisi varauksen sunnuntaille 19.11.2023. Silloin on tarkoitus viettää seurapäivää ja juhlia 75 suunnistusvuotta. Lisätietoja on tulossa!

 

Hyviä suunnistuksia ja tapaamisiin rasteilla ja muissa tapahtumissa!

Suunnistusterveisin KuoSun hallitus